Terenska nastava studenata Šumarskog fakulteta u Parku prirode Lonjsko polje

23 / 11 / 2016
Park prirode Lonjsko polje, Croatia

Photo: pp-lonjsko-polje.hr

Teorijsko znanje često se ne može odvojiti od terenskog poznavanja materije. Lonjsko polje kao primjer interdisciplinarne suradnje između različitih struka izvrstan je spoj teorije i prakse. Iz tih razloga Park prirode svake godine ugošćuje različite studente i njihove nastavnike.

Sa svojom površinom od 50 650 ha i preko 70% površine pod šumom idealan je prikaz poplavnih šumskih zajednica. Kao i prijašnjih godina i ove su nas godine posjetili studenti Šumarskog fakulteta iz Zagreba u sklopu terenske nastave. Studente je predvodio profesor Marijan Šušnjar sa svojim asistentima iz kolegija “Mehanizacija u zaštićenim područjima”. Ovogodišnji domaćin bila je šumarija Novska sa upraviteljicom Radmilom Đurić-Čikić i njenim suradnicima.

Sastojina u kojoj je ove godine bila terenska nastava nalazi se na višim predjelima nizinskih poplavnih šuma tzv. gredama. Glavna vrsta drveća je hrast lužnjak (Quercus robur), a vrsta pratilica je velika žutilovka (Genista elata), od tuda i naziv zajednice šuma hrasta lužnjaka s velikom žutilovkom (Genisto elatae-Quercetum roboris). Glavni čimbenik koji određuje pridolazak šumskih zajednica je voda, poplavna i podzemna voda.

Park prirode, osim svoje primarne djelatnosti, nastoji pomoću različitih edukacija pokazati vrijednosti Lonjskog polja odnosno prirodnu i kulturnu baštinu. Edukacijom različitih grupa možemo zajedno pridonijeti zaštiti prirode i Lonjskog polja.

www.pp-lonjsko-polje.hrSviđa vam se članak? Podijelite ga s prijateljima