Okusi drugačije kino u Slavici, Dubrovnik

02 / 07 / 2015
Kino u Slavici, Dubrovnik

Photo: kinookus.com.hr

Filmski program udruge Kinookus i ovo ljeto donosi vrhunska ostvarenja dokumentarnog žanra, svake srijede u jedinstvenom ambijentu legendarnog dubrovačkog kina Slavice.

Dokumentarni filmski program „Okusi drugačije kino u Slavici“ već je nakon prve sezone stekao svoju odabranu i vjernu publiku. Zahvaljujući uspješnoj suradnji udruge Kinookus i Kinematografa Dubrovnik, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Dubrovnika, program se nastavlja i ovo ljeto prikazivanjem filmova koji zbog svojih angažiranih tema često ne pronalaze put do distribucije u kino dvoranama.

Ovogodišnji program počinje u srijedu 8. srpnja projekcijom dokumentarca koji je uzdrmao cijeli svijet i svim korisnicima interneta i mobilnih telefona postavio ključna pitanja o privatnosti i slobodi.

Projekt “Okusi drugačije kino” udruge Kinookus izraz je želje da se dubrovačkoj publici i gostima ponudi drugačija kinematografija u legendarnom ljetnom kinu Slavica, kojem je do nedavno prijetilo zatvaranje. Osnovni cilj projekta stvaranje je i edukacija (izgradnja ukusa i senzibiliteta) publike za autorski i dokumentarni film te poticaj mladih na kritičko razmišljanje i društveni angažman.

Projekt predstavlja alternativni oblik distribucije dokumentarnih i autorskih filmova koji zbog distribucijske nadmoći holivudske produkcije teško, ili gotovo uopće ne dolaze u kino dvorane. Situacija u Dubrovniku posebno je alarmantna jer ne postoji niti jedan kinoklub ili kinoteka za edukaciju mladih i razvoj audiovizualne kulture.

Gotovo sva prikazana djela europski su festivalski dokumentarni filmovi, premijerno prikazani u Dubrovniku i Hrvatskoj, a neki čak i u cijeloj regiji. Uspjeh i važnost programa prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar koji je financijski podržao projekt u 2014. i 2015. godini.

Više informacija o projektu i programu možete saznati na Facebooku i web stranici KinoOkus.com.hr.Sviđa vam se članak? Podijelite ga s prijateljima